sreda, 27. junij 2012

Olje grozdnih pešk


Olje grozdnih pešk vsebuje velik delež
nenasičenih maščobnih kislin (88,4%) in majhen delež nasičenih maščobnih
kislin (11,6%). Pomembna med nenasičenimi maščobnimi kislinami je
linolna kislina, ki je poznana tudi kot n-6 kislina. Je ena od
esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti
sam, zato jo moramo nujno dobiti s hrano. Olje iz grozdnih pečk vsebuje
zelo visoko koncetracijo vitamina E,C, flavonoidov, linolske kisline,
in sestavin imenovanih procianidini (poznani tudi pod imenom
kondenzirani tanini, piknogenoli in oligomerični proantocianidi oz. opcji). Vsebnost vitamina E je zelo visoka, od 60-120mg/100g. Zaradi tega
dejstva je olje iz grozdnih pečk tudi eno najbolj stabilnih olj.

Med ostalimi blagodejnimi učinki aktivne
sestavine olja grozdnih pešk delujejo kot antioksidanti. To je
dokazala tudi študija, kjer se je zdravim prostovoljcem, ki so jemali
olje iz grozdnih pešk, nivo antioksidantov v krvi bistveno povišal.
Antioksodanti so sicer snovi, ki uničujejo proste radikale – slednji
so škodljive snovi v telesu, ki poškodujejo celično membrano ter genski
material DNK in povzročajo celo smrt celic. Prosti radikali so naravna
sestavina telesa, toda število teh škodljivih delcev v organizmu se
lahko poveča zaradi dejavnikov iz okolja, kot so UV svetloba, sevanje,
dim, nekatera zdravila in onesnaženje zraka. Prosti radikali se
povezujejo s procesom staranja in razvojem številnih bolezni, tudi
bolezni srca in raka.

Antioksidanti v Olje grozdnih pešk lahko
škodljive proste radikale nevtralizirajo ter zmanjšajo ali celo
preprečijo škodo, ki jih prosti radikali povzročajo. Njegova sekundarna
rastlinska sestavina procianidin je trenutno poznan kot najuspešnejši
lovec prostih radikalov, zato je to

olje zelo učinkovito pri zaščiti celic pred poškodbami.

Visoka vsebnost nenasičenih maščobnih
kislin je ena izmed pomembnih značilnosti olja iz grozdnih pečk. Znano
je, da olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin zvišujejo HDL
in znižujejo LDL holesterol in tako delujejo antiaterogeno.

Vir: http://zdravje.sosblogs.com/-b1/-b1-p19.htm

Ni komentarjev:

Objavite komentar