torek, 25. junij 2013

Mihael Kasaš: KONOPLJA tudi pri pomivanju posode!

Mlad kmetovalec družinsko kmetijo usmeril v ekološko pridelavo. Na poljih raste eko žito in KONOPLJA, zelenjava po biodinamiki.
V Pomurju imamo več kot 50 ekokmetij - nekatere 'na novo', spet druge z dolgoletno tradicijo. Tako je tudi pri Kasaševih v Lendavi, kje je obdelovanje zemlje prisotno že več generacij. Družinsko dediščino kmetovanja se je z eko kmetijstvom odločil obogatiti Mihael, za to odločitev pa ga je z ljubeznijo do zemlje in kuhanjem hrane iz domače zelenjave navdušila babica.
Svoje je na posebni ekskurziji dodala tudi Martina Bavec iz fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, nato pa je idejo o eko kmetiji Mihael moral le še prenesti na družinske člane - če oče sprva ni bil navdušen, je danes največji borec za eko kmetijstvo.
Starejši ob njihovem delu nostalgični
Ker delo opravljajo vsi člani družine, si ga razdelijo po zmožnostih in prostem času. Zaradi zasedenosti na drugih področjih pa Mihael sam bolj pomaga pri organizacijskih zadevah in oblikovanju celostne grafične podobe, vendar mu pomoč in delo na njivi še vedno predstavlja veliko veselje. S svojim načinom dela  navdušujejo starejšo generacijo, saj jih premami nostalgija o skupnih večerih po delu. Po mnenju mladega kmetovalca je skrajni čas, da se tudi mladi odločajo za kmetijstvo, seveda ob primernem plačilu za opravljeno delo, da bi pa tej ciljni skupini eko kmetijstvo približali, pa je seveda pomembna promocija in dober marketing.
Poleg žita na poljih tudi KONOPLJA
Na Kasaševi kmetiji pridelujejo predvsem žita, lani pa so posejali tudi konopljo za pridelavo semen in predelavo v olje, saj je prav KONOPLJINO OLJE najbolj iskano »zdravilo«. Kot pove Mihael, je splošno znano, da je potencial KONOPLJE ogromen, le izkoristiti ga ne znamo oz. nočemo. Kot zanimivost omeni, da je tudi sam pripravil nekaj inovacij iz konopljinih vlaken. Ena za takojšnjo in široko uporabo je prav gotovo HempSponch, gobica za pomivanje posode.
KONOPLJINO OLJE je najbolj iskano »zdravilo«
Ker je pridelke in izdelke potrebno spraviti tudi v prodajo, se udeležujejo tudi raznih sejmov. Na sejmih promovirajo tudi KONOPLJINO OLJE. Eden izmed njih, kjer jih lahko najdete je MIKK-ov bolšjak, predvsem pa prodajajo na domu. Predvsem si prizadevajo za zaupanje odjemalcev eko košaric, saj je tako odjemalec preskrbljen s svežo, lokalno pridelano sezonsko zelenjavo, kmet pa ima zagotovljen odkup, z nakupom »domačega« pa se spodbuja še lokalna samooskrba.
Zelenjava po biodinamičnih načelih je okusnejša
Kmetija Kasaševih je bila izbrana za projekt vzorčnega vrta pomurskega biodinamičnega društva Od semena do krožnika, kjer na 10 arskem vzorčnem vrtu pridelujejo zelenjavna semena. Postopno se lotevajo tudi pridelave po biodinamičnih načelih, saj je tako pridelana zelenjava bolj okusna in celo bolj sladka, pove mladi eko pridelovalec, ki pojasni, da v tujini pa tudi pri nas lahko tako pridelano hrano opazimo pod oznako demeter, katerega si želijo pridobiti tudi sami.
Vir: http://www.konopljino-olje.zazdravje.biz/zanimivi-clanki/343-mihael-kasas-konoplja-tudi-pri-pomivanju-posode

Ni komentarjev:

Objavite komentar