petek, 15. junij 2012

Olivno olje v kulinariki


olivno-olje-10Odlični recepti za olivno olje
Olivno olje je med vsemi splošno znanimi olji oziroma maščobami dokazano za najbolj zdravo, najvarnejše, najbolj zaščitno po svojem delovanju v organizmu. V kulinariki se uporablja za pripravo skoraj vseh vrst jedi, od solat, sladic, prigrizkov, namazov…

Pogača z olivami
Potrebujemo:
    500 dag bele moke
    mlačna voda
    kvas, malo sladkorja
    sol
    1/2 dl deviško olivno olje
    20 – 25 dag rezanih oliv
    1 strok česna – nasekljanega
    10 vršičkov svežega ali 1 žlica suhega rožmarina
Iz vseh sestavin vmesimo testo in ga pustimo vzhajati pol ure. Nato ga še enkrat premesimo, dodamo rožmarin in ga razvlečemo cca. 3 cm debelo.  Pečemo približno 40 minut na 170-180°C. Ponudimo topel kruh, čar pogače je, da jo lomimo.

Rižota z bučkami in olivnim oljem
Potrebujemo:
    1 čebula
    3 stroke česna
    1 bučka (cuketa)
    olivno olje
    1 dl belega vina
    pol jušne kocke
    sol
    poper
    parmezan za posipanje
    peteršilj
    30dag riža (za 4 osebe)
Oljčno olje uporabite za čebulo, česen, dodajte bučke, začimbe, ki jih vse popražite. Malo popražite in nato dodajte belo vino, počakate, da izpari in dodajte riž in dva krat toliko vode. Kuhajte na majhnem ognju 15-20 minut. Proti koncu dodajte na drobno narezan peteršilj. Da se rižota ne bo sprijela dodajte še par kapljic olivnega olja.
Servirajte vroče in posujte s parmezanom. Rižoto lahko obogatite z dodatkom mesa (na majhne koščke narezano meso, popražite skupaj s čebulo in česnom).
Vir: http://www.olivno.olje.us/

Ni komentarjev:

Objavite komentar