Olivno olje je med vsemi splošno znanimi olji oziroma maščobami dokazano za najbolj zdravo, najvarnejše, najbolj zaščitno po svojem delovanju v organizmu. V kulinariki se uporablja za pripravo skoraj vseh vrst jedi, od solat, sladic, prigrizkov, namazov…
Pogača z olivami
Potrebujemo:
500 dag bele moke
mlačna voda
kvas, malo sladkorja
sol
1/2 dl deviško olivno olje
20 – 25 dag rezanih oliv
1 strok česna – nasekljanega
10 vršičkov svežega ali 1 žlica suhega rožmarina
Iz vseh sestavin vmesimo testo in ga pustimo vzhajati pol ure. Nato ga še enkrat premesimo, dodamo rožmarin in ga razvlečemo cca. 3 cm debelo. Pečemo približno 40 minut na 170-180°C. Ponudimo topel kruh, čar pogače je, da jo lomimo.
Rižota z bučkami in olivnim oljem
Potrebujemo:
1 čebula
3 stroke česna
1 bučka (cuketa)
olivno olje
1 dl belega vina
pol jušne kocke
sol
poper
parmezan za posipanje
peteršilj
30dag riža (za 4 osebe)
Oljčno olje uporabite za čebulo, česen, dodajte bučke, začimbe, ki jih vse popražite. Malo popražite in nato dodajte belo vino, počakate, da izpari in dodajte riž in dva krat toliko vode. Kuhajte na majhnem ognju 15-20 minut. Proti koncu dodajte na drobno narezan peteršilj. Da se rižota ne bo sprijela dodajte še par kapljic olivnega olja.
Servirajte vroče in posujte s parmezanom. Rižoto lahko obogatite z dodatkom mesa (na majhne koščke narezano meso, popražite skupaj s čebulo in česnom).
Vir: http://www.olivno.olje.us/
Ni komentarjev:
Objavite komentar