ponedeljek, 4. marec 2013

Konoplja v prehrani


Konopljino seme vsebuje približno 20% škroba, do 20% beljakovin in do 35% maščob. Včasih so s konopljenim semenom krmili perutnino. Novejše raziskave potrjujejo, da so kokoši, krmljene z dodatki konopljenih semen odpornejše proti boleznim in znesejo več kakovostnih jajc. Tudi za prehrano sobnih ptic, zlasti papig in kanarčkov je primerno konopljeno seme v mešanicah. Iz svežih in suhih, namočenih in skuhanih zrn pripravimo juhe, omake, prikuhe, ki so za zdaj svojevrstne kulinarične dobrote. Večinoma pa semena zdrobijo ali zmeljejo v moko (Kocjan Ačko, 1999).
Razkosmičena semena dodajajo žitnim in sadnim muslijem. V novodobni kulinariki mešajo konopljeno moko s pšenično za piškote, iz semen stisnjeno olje uporabljajo za solatne prelive, beljakovine, izločene iz pogač, za sire in sladolede, eterična olja iz posušenih vršičkov so lahko za aromo pivu ali drugim nealkoholnim pijačam. Tudi konopljini kalčki postajajo zanimivi za solate, juhe in prikuhe (Kocjan Ačko, 1999).
Globulin edestin, ki ga najdemo v konopljinih beljakovinah, je zelo podoben globulinu v krvni plazmi. Telo ga zlahka prebavi, vsrka in porabi. Potreben je za vzdrževanje zdravega imunskega sistema, ki iz njega oblikuje protitelesa. Znanstveniki so preučevali možnost, da bi z izvlečki konopljinega semena spodbudili imunski sistem obolelih za aidsom ali rakom (Robinson, 2000).
Edestin iz konoplje se tako sklada s človeškim prebavnim sistemom, da je leta 1955 opravljena češkoslovaška raziskava o prehrani bolnikov s tuberkolozo odkrila, da je konopljino seme edina hrana, ki izboljšuje zdravstveno stanje pri bolnikih s tuberkolozo. Edestin imajo za tako vrhunski protein, da so se v članku Science iz leta 1941 pritoževali nad sprejetjem Zakona o marihuani leta 1937, češ, da je tako omejil trgovanje s konopljinim semenom in konopljinim oljem (Robinson, 2000).
Hladno stisnjeno konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline (linolno, linolensko) in vitamin E, ki preprečuje bolezni srca in ožilja, npr. nabiranje maščob na žilnih stenah (aterosklerozo) in zmanjšuje vsebnost holesterola v krvi. Semen pred stiskanjem olja ne pražijo. Barva konopljinega olja je zeleno do rjavo rumena, svetla ali temna, odvisno od sorte in zrelosti semen. Olje cenijo tudi v industriji konzerviranja rib. Iz jedilnega olja s hidrogeniranjem (trjenjem) izdelujejo margarino. V preteklosti so uporabljali konopljino olje za svetenje s petrolejkami. Konopljino olje je lahko podlaga za izdelavo firneža, lakov, barv, mila in pralnih praškov. Biološko visoko vredne in zato za prehrano ljudi in živali priporočljive so pogače, beljakovinski ostanek po stiskanju olja iz semen (Kocjan Ačko, 1999).

Ni komentarjev:

Objavite komentar